Keresztnév:

SZÉN-MONOXID - A CSÖNDES GYILKOS

A szén-monoxid (CO) egy igen veszélyes mérgező gáz, ami éghető anyagok tökéletlen égetésekor keletkezik a levegőben. A fő veszélyt a gáz felismerhetetlensége okozza, ugyanis színtelen, szagtalan, az emberi érzékszerveknek "láthatatlan". Az első jelek, amik szén-monoxid jelenlétére utalnak a fejfájás és émelygés. Ezeket szerencsés esetben észleljük csak, mert ha hirtelen nő meg a szén-monoxid szint és/vagy álmunkban ér minket a mérgezés csak a jó szerencse menthet meg minket. Tudnunk kell azonban, hogy normál körülmények között a mérgezés veszélye nem áll fenn. Egy átlagos helyiségben nem fordulhat elő veszélyes koncentrációban szén-monoxid, amennyiben tüzelő-fűtő berendezéseink karbantartása rendszeres, és a szellőzésük (kémény) megfelelő. Így hát kijelenthetjük, hogy a mérgezés bekövetkezéséhez az alábbi körülmények bármelyike vezethet:

1. Egy berendezés hibája vagy karbantartásának hiánya.
2. A füst kiáramlását valami részben vagy egészben akadályozza (kémény eltömődött).
3. A helyiség rosszul szellőztetett.

Természetesen ezek közül általában több körülmény egyidejű megléte vezet mérgezéshez (pl. rossz kémény és rossz szellőzés).

A MÉRGEZÉS TÜNETEI

Fontos tudnunk, hogy a mérgezés annál súlyosabb, minél nagyobb koncentrációban jelenlévő gázt minél hosszabb ideig lélegzünk be. Szakzsargonnal élve a "dózis" nagysága arányos a mérgezés súlyosságával. A szén-monoxid hatását úgy fejti ki, hogy csökkenti a vér oxigén szállító képességét azáltal, hogy megköti az oxigén szállításáért felelős hemoglobint. Így a gáz az embert észrevétlenül megfojtja.

A szén-monoxid jelenlétére az emberi szervezet az alábbiak szerint reagál:

200 ppm* - Gyenge fejfájás, fáradtság, szédülés, émelygés 1-2 óra után.
400 ppm - Erős fejfájás 1-2 óra után, életveszély 3 óra után
800 ppm - Szédülés, émelygés, görcsös rángatózás 45 perc után, öntudatlanság 2 órán belül, halál 2-3 órán belül
1600 ppm - Fejfájás, émelygés és szédülés 20 percen belül, halál 1 órán belül
6400 ppm - Fejfájás, émelygés, szédülés 1-2 percen belül, halál 10-15 percen belül

* ppm - 'milliomod rész'; 1 PPM = 0,0001 tf%

Kapcsolódó videók
Forrás: www.honeywellcoriaszto.hu
KOSÁR TARTALMA
A kosár pillanatnyilag üres.

LÁTOGATÓINK ÍRTÁK

"1984-ben 10 éves, általános iskolás tanuló voltam, amikor egy sajnálatos esettel kapcsolatban először találkoztam a halállal.

Torna volt az első óránk. Senki sem csodálkozott azon, ha valaki erre nem jött be. Korán is volt, meg meg is betegedhetett bárki.

Óra után odajött hozzánk egy osztálytársnőnk és szomorúan közölte, hogy Zsuzsi és szülei balesetben meghaltak.

Én akkor még nem is tudtam, hogy hogyan kell reagálni egy ilyen hírre. Sohasem volt még ilyenben részem addig.

Osztályfőnökünk később elmesélte, hogy egy rosszul szelelő kéményből visszaáramló szén-monoxid okozta halálukat. Most így 40 éves fejjel kellett rájönnöm arra, hogy az egész megakadályozható lett volna egy néhány ezer forintos beruházással.

Nem tudom, hogy akkor kapható volt-e már olyan jellegű készülék, amellyel ez a tragédia elkerülhető lehetett volna. Van egy olyan érzésem, hogy nem..."

Csaba (Budapest)
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz